19.2.2012

suklaafondant

Sain nähtäväkseni tämän videon (youtube: chocolate fondant -eid special) ja ihastuin niin, että minun täytyi päästä testaamaan tuota reseptiä itsekin. Muunsin reseptin metriseen järjestelmään soveltuvaksi.







Suklaafondant         (6-8 annosta)

  • 145g tummaa suklaata  (kaakaopitoisuus väh. 55%)
  • 75g voita
  • 2 1/4 dl kidesokeria
  • 3 isohkoa kananmunaa
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • noin 1/2 tl valitsemaasi makuainetta, kuten kardemummaa, kanelia, vaniljaa, chiliä tai appelsiinia


Laita uuni lämpenemään 200 C.
Valitse tasakokoiset kohokasvuoat (6-8kpl koosta riippuen) ja voitele ne huolellisesti; myös yläreunasta.
Mikäli sinulla ei ole kohokasvuokia, voit käyttää mainiosti esimerkiksi muumimukeja, sillä niiden ylöspäin levenevä muoto ja uuninkestävyys tekee niistä hyvin toimeen soveltuvia.



  1. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Varo kuumentamasta liikaa, ettei suklaa seisotu. Ota lämmöltä. Mausta.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun voit piirtää nopeasti massalla kahdeksikon ja kuvio pysyy hetken kokonaisena näkyvissä.
  3. Sekoita hieman jäähtynyttä suklaata kauhallinen kerrallaan munavaahdon joukkoon samalla hämmentäen.
  4. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.
  5. Annostele massa vuokiin ja kypsennä uunin alemmalla keskitasolla luukkua avaamatta 12-17 minuutin ajan. Paistoaika vaihtelee halutun kypsyysasteen mukaan ja myös uunista riippuen.
  6. Nosta valmiit kohokkaat varoen ulos uunista ja koita olla kolhimatta.






Anna jäähtyä hetken ja joko kumoa annoslautasille tai sitten tarjoile vuoista.
Melko vähäsokerinen, vaniljalla maustettu kermavaahto olisi hyvä kumppani tälle jälkiruoalle.
Kesäaikaan myös tuoreet mansikat sopisivat tämän mukaan.


Herkku on tuhtia, mutta ei siitä kovin paljon jää jäljelle. Parempi siis maistella pois heti.




. . .