26.9.2012

Koristekrokaani

Kirjoittelin kohtuullisen kauan sitten krokaanileivoksista, joiden ohjeeseen törmäsin ja joista kiinnostuin.
En ole valmistanut krokaanileivoksia tuon kerran jälkeen, mutta koko krokaanijuttu on aina aika ajoin noussut mieleeni.

Koululta saaduissa reseptimonisteissani sattui kuitenkin olemaan koristekrokaanin valmistusohje, ja ajattelin, että se saattaisi kiinnostaa muitakin kuin itseäni.
Valitettavasti minulla ei ole laittaa ohjeen mukaan kuvaa, sillä en ole vielä itse kokeillut valmistaa koristekrokaania kertaakaan.

Krokaanista rakennettuja koristeellisia torneja ja muita vastaavia rakennelmia käytettiin aikoinaan pöytäkoristeina suurissa juhlissa, kuten häissä. Myöhemmin hääkakkujen yleistyttyä juhlapöydän huipentumana koristekronaanin käyttö hiipui ja se on nykyään sangen harvinainen näky suomalaisissa juhlapöydissä. Krokaani syötiin aterian päätteeksi osana juhlaa.
En ole tuon enempää perehtynyt krokaanin vaiheisiin, joita on takuulla paljon enemmän kuin tämä vähä, minkä itse tiedän.
Krokaanin käyttö erityisesti häissä on kuitenkin viime vuosina käsittääkseni hieman yleistynyt, vaikkakaan ei ole missään nimessä suurimuotoista.

Koristekrokaani


  • 1000 g mantelimassaa
  • kananmunan valkuaisia tai sitruunamehua

Sekoita valkuaisia tai sitruunamehua mantelimassan joukkoon sen verran, että voit tehdä siitä helposti nauhoja krokaanin runkoa varten. Varo tekemästä massasta löysää.

Osien kiinnittämiseen:


  • 20 g vettä
  • 3 g etikkaa
  • 10 g glukoosia

Keitä massa paksupohjaisessa kasarissa 117C-asteiseksi.

Piirrä kuviot leivinpaperille ja voitele paperi öljyllä.
Pursota pikkuleipätykillä nauhoja mantelimassasta ja taivuta ne kuvioiden päälle.

Tee pohjat kaulimalla mantelimassa 2mm:n paksuiseksi matoksi.
Anna osien kuivua huoneenlämmössä yksi vuorokausi.

Paista pohjat ja kuviot 170C -asteen lämmössä kullankeltaisiksi. Irroita kuviot paperista ja anna kuivua aivan kuiviksi.

Kokoa osat krokaaniksi ja koristele praliineilla ja marsipaanikuvioilla tai hahmoilla mielesi mukaan.

( lainattu kondiittorioppaasta, jonka nimeä en valitettavasti tiedä tähän kertoa, sillä monisteessa ei sitä ollut)

. . .