28.1.2014

Runebergintorttu


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi




Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivä (5.2.) on ihan kulman takana. 
Sain kipinän valmistaa runebergintorttuja, mutta pulmaksi muodostui oikeanlaisten muottien puute. Muffinivuoat eivät houkutelleet, joten päätin tehdä yhden ison runebergin, jota voisi tarjota kuin perinteistä piirasta. Tortusta tuli myös alkoholiton, sillä sitä on tarkoitus tarjoilla myös lapsille.

Muutokset eivät jää tähän, sillä minun runebergini sisällä on vadelman sijaan puolukkahilloa. Murskatut mantelilastut antavat hieman erilaisen tekstuurin kuin mantelirouhe ja karkea vehnäjauho on jätetty pois siksi, että en halunnut käydä kaupassa vain sitä hankkiakseni. Todellakin tarinan Rouva Runebergin hengen mukaan toteutettu resepti!






Runebergintorttu


yksi halkaisijaltaan 20-senttinen piiras


  • 240g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 200g huoneenlämpöistä voita
  • 1 kokonainen kananmuna
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 165g taloussokeria
  • 80g mantelilastuja puristeltuna murskaksi
  • 8g leivinjauhetta
  • 50g puolukkahilloa (vadelmakin käy)

Kostutukseen:
  • 75g kiehuvaa vettä
  • 30g hunajaa tai palmusokeria

Koristeluun:

  • pikeeriä tai pomadaa
  • hilloa

Vatkaa pehmeä voi ja kidesokeri sekasin, mutta älä vaahdota. 
Lisää kaikki muut ainekset hilloa lukuunottamatta ja vatkaa tasaiseksi. Saat paksun massan, joka muistuttaa pehmeää pikkuleipätaikinaa.

Ota halkaisijaltaan 20-senttinen voideltu kakkuvuoka tai kakkurengas ja painele taikina vuokaan tasaisesti käyttäen pientä tippaa jauhoja apunasi.
Töki taikinaan tasaisin välein koloja sormellasi (15-18 koloa lienee sopivasti) ja täytä kolot hillolla.

Nosta 200-asteiseen uuniin ja kypsennä 30-35 minuuttia tai kunnes tortun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu tahmaa. Mikäli uunillasi on taipumusta korventaa leivonnaisten pinta, aseta paiston viimeiselle kolmannekselle folio- tai leivinpaperiympyrä suojaamaan tortun pintaa liialta tummumiselta.
Anna kypsän tortun asettua rauhassa noin kymmenen-viidentoista minuutin ajan ennen irroittamista vuoasta.

Kostuta edelleen lämmin torttu palmusokerivedellä (tai hunajavedellä) huolellisesti. Anna jäähtyä loppuun.

Koristele jäähtynyt torttu pikeeriympyröin ja hillosilmin valitsemallasi tyylillä.
Voit käyttää pikeeriin ylijääneen valkuaisen ja sävyttää sen halutessasi vaaleanpunaiseksi elintarvikevärein. Pikeerin ohje tässä.








. . .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno idea tehdä Runebergin-kakku! Pitää testata :)

Paha Kakku kirjoitti...

@anon: Kiitos! Toivottavasti pidät lopputuloksesta! :)