28.5.2014

Minttusuklaawhoopiet





Hörpin chaita ja selailin valokuva-arkistojani ja vastaan tuli viime kesänä otettu kuva minttusuklaisista whoopieleivoksista. Tajusin, etten missään välissä jakanut ohjetta sellaisten tekoon, joten korjaan tilanteen nyt.

Muistan, että valmistin leivospohjat samaan tapaan kuin aina suklaiset whoopiepohjat teen. Suklaatäytteen sen sijaan heitin tuolloin ihan lonkalta ja unohdin synttärinvalmistelukiireissäni kirjoittaa ainesmäärät ylös. Onneksi olen alkanut harjoitella siitä tavasta pois ja nykyään koitan muistaa pitää kynää ja paperia aina vieressäni, kun leivon, jotta voin kirjata käyttämäni ainesmäärät ylös tarvittaessa.

Ei kuitenkaan hätää. Leivospohjien väliin käy suklaakreemi kuin suklaakreemi, sillä minttuinen maku tulee pullosta. Käytin itse perusmarketista ostamaani minttuaromia makustamaan kreemin raikkaan minttuisaksi (tärkeää on, ettei aromia laita liikaa). Lopuksi kierittelin reunat minttukarkkimuruissa koristellakseni leivokset kivasti. Ei sen vaikeampaa!




Minttusuklaiset whoopiet


n. 30 valmista leivosta



  • 115 g huoneenlämpöistä voita
  • 180 g fariinisokeria
  • 50 g kananmunaa 
  • 270 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30 g kaakaojauhetta
  • 8 g ruokasoodaa
  • 2 g suolaa
  • 1/4 tl jauhettua vaniljaa tai 10 g vaniljasokeria
  • 225 g maitoa


  • Lämmitä uuni 190C asteeseen

    Mittaa ainekset valmiiksi.

    Vaahdota voi ja fariinisokeri kuohkeaksi.
    Lisää loput ainekset kulhoon ja sekoita massa tasaiseksi vatkaimen hitaimmalla teholla.

    Lusikoi massaa pursotinpussiin, johon on laitettu joko isohko tähtikärki tai pyöreä kärki.
    Pursota massaa leivinpaperille vajaan ruokalusikallisen kokoisiksi kakkaroiksi, aina 16 kappaletta per leivinpaperi.
    Muista jättää hyvät leviämisvarat joka suuntaan, myös reunoille.

    Paista leivospohjia uunissa keskitasossa noin 10 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsyneet.
    Anna pohjien jäähtyä täysin ennen kuin irroitat ne paperista.

    . . .

    Täytä jäähtyneet pohjat suklaakreemillä, jonka maustat mintunmakuiseksi minttuaromilla. 
    Kieritä halutessasi valmiit whoopiet täytteen reunoista minttukaramellimurussa.

    . . .

    Suklaakreemi


    • 175g huoneenlämpöistä voita
    • 110g kidesokeria
    • 75g kevytmaitoa
    • 60g tummaa kaakaojauhetta
    • 10g vaniljasokeria 

    Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään.
    Mittaa sokeri, maito ja vaniljasokeri pieneen kasariin. Lämmitä ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut kokonaan ja sekoittunut hyvin maidon joukkoon. Ei ole tarpeen keittää kiehuvaksi. Anna jäähtyä kädenlämpöön tai kylmemmäksi.
    Kun liemi on jäähtynyt, yhdistä se vähän kerrallaan voin ja kaakaon kanssa vatkaten esimerkiksi sähkövatkaimella. Älä kaada kaikkea maitoa kerralla voin joukkoon, sillä seos roiskuu herkästi ympäriinsä.
    Jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkea ja vaalentunut hieman. Käytä heti valmistuttuaan tai painele kreemin pintaan tuorekelmua ja säilytä kylmässä viikon verran. Jos laitat kreemin kylmään, ota se noin tuntia ennen käyttötarvetta huoneenlämpöön ja vatkaa sähkövatkaimella uudelleen sileäksi ja pehmeäksi.

    . . .