24.7.2014

Elintarvikeväreissä on eroa, osa 1.

Eri valmistajien elintarvikevärit eroavat toisistaan aika huisasti. 
Minulle iski loppukeväästä halu kokeilla ja testata eri valmistajien elintarvikevärejä ja katsoa, kuinka ne vertautuisivat toisiinsa. Päätin koittaa valmistella kotikeittiössä toteutetun testin, jossa vertailisin värien eri ominaisuuksia, kuten värjäävyyttä, liukenevuutta ja lämmönkestävyyttä.

Jaan testitulokset kahteen viestiin, sillä muuten tulisi kilometrin verran tekstiä ja kuvia yhteen pötköön. 


Ennakko-odotukset

Ennen testin tekoa minulla oli ennakkokäsityksiä eri värimerkeistä ja niiden suoriutuvuudesta. Ajattelin, että marketeista yleisesti saatavilla oleva Spice Aroman väri ei pärjäisi erityisen hyvin värjäävyydessä. Olin kuullut myös huhuja Wiltonin huonosta lämmönkestävyydestä ja epäilin sen suoriutumista paistotestissä. Koitin kuitenkin laittaa omat asenneongelmani syrjään ja pohtia testin tuloksia objektiivisesti.

Testin suunnittelu ja toteutus

Kokeilun motiivit olivat osin itsekkäät. Halusin testata eri värien ominaisuuksia, jotta en tuhlaisi vuosia vääränlaisten väriaineiden käyttämiseen, vaan selvittäisin jo työurani alkupäässä, mitä värejä välttää tulevaisuudessa.

Käytin ensin hetken pohtiakseni, millaisissa tilanteissa elintarvikevärejä ylipäänsä käytetään. Listasin testiä varten seuraavat käyttötarkoitukset, jotka totesin ainakin omassa käytössäni oleellisimmiksi:


  • voikreemi / valkosuklaa (molemmat rasvaisia massoja)
  • Kermavaahto 
  • Sokerimassa (värjäävyys; valitsin sokerimassan sen valkoisuuden vuoksi)
  • Vesi (liukenevuus)
  • Macaronleivospohjat  (kuinka väri pärjää kuumennuksessa)

Testi toteutettiin kotikeittiössä kotoani löytyneillä välineillä, joten hypertarkkaa laboratoriolaatua testi ei ole.

Punnitsin punnittavissa olevat aineet, kuten veden ja sokerimassan vaa'alla saadakseni tasapuolisemmat testiolosuhteet. Värien annostelu oli haastavampaa. 
Annostelin nestemäisen värin tipoittain käyttäen annostelussa lääkeruiskua. Geelimäisen värin määrän annostelin käyttäen merkittyjä coctailtikkuja. Dippasin kunkin tikun tikkuun piirrettyyn viivaan saakka pystysuoraan väriaineeseen ja käytin tikkuun tarttunutta väriä vertailun perusteena. Jauhemaisen värin otin tikulla myöskin.

Lämmönkestovertailua varten valmistin macaronleivosmassaa, jonka punnitsin tasakokoisiin eriin. Pursotin värjätyt massat etukäteen merkityille leivinpapereille, kuoretin pohjia samanlaiset ajat ja paistoin samoilla asetuksilla yhtä pitkän ajan. Lopullisen värinkestävyyden määrittelin aistinvaraisesti.

Valitsin testissä käytettäväksi sävyksi punaisen, sillä käytän eniten punaista väriä omissa tuotteissani. Koitin valita eri valmistajilta mahdollisimman samankaltaisen sävyn keskipunaista, jotta vertailu olisi mahdollista.

Väriaineiden kalleuden sekä suomalaisesta näkökulmasta vaikeahkon saatavuuden vuoksi jouduin rajoittamaan testissä mukana olleita väriaineita minun kannaltani helpoiten saatavissa oleviin valmisteisiin. 


Liukenevuus

Mittasin lasiin 100g vettä. Sekoitin joukkoon väriaineen ja annoin seistä 10 minuuttia. Kuvat on otettu seisottamisen jälkeen.
Pisteytin värinmuodostuksen asteikolla 1-3 sekä liukenevuuden asteikolla 1-3. Hailakkuus sekä porot pohjalla toivat huonomman tuloksen, kun taas täydellinen liuenneisuus sekä intensiivinen väri toivat parhaan tuloksen.


Pastavärit oikealta vasemmalle: Confetti, Wilton, Sugarflair, PME ja QFC

Pastavärit:

Confetti atsoväritön pastaväri: Väri 1p, liukenevuus 1p
Kaikkein huonoin värinmuodostus, lähes olematon väri. Paljon jöpöjä sekä pohjalla että kellumassa hitusina nesteen joukossa. 

Wilton No Taste:  Väri 2p, liukenevuus 3p
Ihan ok värjäävyys, vaikkakin hieman hailakka väri. Liukenevuus täydellinen. 

Sugarflair:  Väri 3p, liukenevuus 3p
Pastavärien paras värjäystulos. Oikeasti syvä väri. Täydellinen liukenevuus.

PME:  Väri 2p, liukenevuus 3p
Aavistuksen hailakka väri, täydellinen liukenevuus.

QFC Squires Kitchen:  Väri 3p, liukenevuus 3p
Ei aivan yhtä hyvä värjäävyys kuin Sugarflairilla, mutta hyvä ja syvä väri. Liukeni erinomaisesti.



Jauhevärit: 

QFC Squires Kitchen: Väri 3p, liukenevuus 1p
Syvä väri, mutta samea. Jätti paljon partikkeleita pohjalle.


Oikealla PME, vasemmalla Spice Aroma

Nestemäiset värit:

PME: Väri 1p, liukenevuus 3p
Väri hailakka ja vaalea. Nestemäisenä värinä liukeni erinomaisesti.

Spice Aroma: Väri 2p, liukenevuus 3p
Perushyvä värjäävyys, liukeni tasaisesti ja hyvin.



Värjäävyys: kermavaahto

Punnitsin värjättäväksi 15g kermavaahtoa. Sekoitin väriaineen valmiiseen vaahtoon lusikalla pienessä kulhossa ja kippasin kuvattavaksi suurimman osan. Pesin kulhon ja lusikan joka välissä värien sekoittumisen estämiseksi.


Oikealta vasemmalle: Confetti, Wilton, Sugarflair, PME ja QFC

Pastavärit:

Confetti: Väri 1p
Ei juurikaan väriä.

Wilton: Väri 2p
Perushyvä väri.

Sugarflair:  Väri 3p
Intensiivinen väri.

PME: Väri 2p
Hailakka, mutta muuten ok väri.

QFC: Väri 2p
Perushyvä väri.


Oikealta alkaen: QFC jauheväri, Spice Aroma ja PME

Jauheväri:

QFC: Väri 2p
Värjäävyys ok, huono liukenevuus.


Nestemäiset värit:

Spice Aroma: Väri 2p
Hyvä väri.

PME: Väri 2
Perusvärjäävys, väri tosin melko hailakka.

. . .


Ei kommentteja: