27.9.2014

Omena-vuohenjuustopiiras



Minulla sattui olemaan ylimääräistä vuohenjuustoa sekä iso määrä omenia, joista tehdä jotain, ihan mitä tahansa. Suurimman osan omenista laitan pakkaseen ihan vain paloiteltuna, sillä niistä voi sitten talven ja kevään myötä laittaa vaikka mitä. Halusin kuitenkin hyödyntää osan tuoreeltaan.

Kekkaisin sitten yhdistää omenat vuohenjuustoon. Sain pientä inspiraatiota näistä The Glamorous Housewifen Rypäle-sinihomejuustotarteleteista, mutta innoitusta kummempaa en reseptistä itselleni ottanut.

Valmistin pohjan täysjyväjauhoista, sillä koitan ahkerasti kuluttaa vähemmän käytettyjä kuiva-aineitani pois. En saanut ihan kaikkia aineksia mahtumaan muuton jäljiltä kaappiin, joten paras ratkaisu on tehdä sinne tilaa luonnollisen poistuman, eli käyttämisen kautta. Pohja toimisi varmasti myös ihan tavallisilla karkeilla vehnäjauhoilla tai jopa puolikarkeista jauhoista valmistettuna.

Täytteeseen laitoin vuohenjuuston lisäksi pienen määrän sitä ja toisen tätä, sillä halusin käyttää pois purkinpohjia. Piiraat ovat siitä ihania, että niihin on helppo laittaa vähän kaikenlaista täytteeksi ja lopputulos on useimmiten erinomainen.
(Tätä kirjoittaessani kotini täyttää vastapaistetun piiraan hurmoksellinen tuoksu. Nälkä alkoi kurnia vatsassa samantien. Toivoisin niin voivani jakaa tuon tuoksun jotenkin netin välityksellä, sillä se on sen verran hyvä)

Kotimaiset happamankirpeät omenat toimivat tässä piiraassa parhaiten, mutta loppujen lopuksi tähän voi hyödyntää mitä tahansa omenaa, mitä sattuu sillä hetkellä löytymään.
Piiras on erinomaista lämpimänä, mutta toimii mainiosti jääkaappikylmänäkin vaikka seuraavana päivänä.
Tarjoaisin piiraan joko sellaisenaan (kuten sitä itse parhaillaan syön) tai sitten jonkun kivan salaatin kanssa. Hyvin voisi toimia rucolaa sisältävät vihreät salaatit tai vaikkapa coleslaw.

Sitten resepti.






Omena-vuohenjuustopiiras


Yksi 15-senttinen piiras


Pohja:
  • 90g täysjyvävehnäjauhoja
  • 75g huoneenlämpöistä voita
  • 20g kylmää vettä
Täyte:
  • 80g vuohenjuustoa silppuna
  • 80g mitä tahansa kermaa
  • 1rkl silputtua, tuoretta timjamia
  • 60g kananmunaa
  • 10g taloussiirappia
  • 15g limemehua (muukin sitrus käy)
  • 2g sipulijauhetta
  • hyvä hyppysellinen suolaa
  • 120-150g painoinen omena

Esilämmitä uuni 180C asteeseen.

Sillä välin kun uuni lämpenee, tee piirastaikina. Yhdistä jauhot ja pehmeä voi kulhossa ja nypi tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että massa on tasaista. Jos seos kovasti tarttuu sormiin, lisää hieman jauhoja, mutta varo laittamasta liikaa.
Painele taikina 15-senttisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Tai muotoile palloksi ja kaulitse levyksi ja siirrä kaulittu levy sitten piirasvuokaan. Kumpikin tie vie perille. Töki piiraspohjaan reikiä ilmakuplien estämiseksi.

Esikypsennä piiraspohjaa kymmenen minuutin ajan.

Valmista sitten täyte pohjan paistuessa. Sekoita juuston joukkoon silputtu timjami, kerma, kananmuna, siirappi, limemehu ja mausteet. Hämmennä hyvin, sillä siirappi tahtoo jäädä kulhon pohjalle.

Kuori ja viipaloi omena siivuiksi.

Kun pohja on paistunut uunissa kymmenen minuuttia, nosta se pois uunista hetkeksi. Kaada piiraspohjalle täytemassa ja lado sen päälle omenasiivut valitsemallasi tavalla.
Nosta piiras sitten takaisin uuniin ja kypsennä sitä 25-30 minuuttia, kunnes piiras on hyytynyt ja saanut kauniin värin pintaansa.

Anna tasaantua noin puolesta tunnista tuntiin ennen tarjoilua tai sitten seuraavaan päivään.

Säilyy neljäkin päivää mainiona kylmässä, ellei joku rohmua kaikkea sitä ennen.

. . .